1-нұсқа
1. Сары дене бөліп шығаратын гормон:
А) инсулин;В) прогестерон;
С) окситоцин;
D) тестестерон
Е) фолликулин.
2. Малдардың күйлеу сатылары:
А) қозу, тежелу, теңесу;В) овуляция, овогенез,
С) сперматогенез, овогенез,
D) қозу, ерітіндінің жыныс мүшесінен бөлінуі,
Е) басқа малға артылуы.
3. Қай малды сырт пішіні мен мінезіне қарай күйлегенін анықтау қиын?
А) қой,В) сиыр,
С) бие,
D) түйе,
Е) мегежін.
4. Мынадай көрсеткіштері бойынша, ұрықтандаруға пайдаланбайтын сапасыз ұрық:
А) қою, ақ түсті, бөгде исі болмаса, қозғалысы бойынша белсендігі 9-10 балл,В) жасыл, қызыл түсті, бөгде исі болғанда, белсенділігі 7 балдан төмен,
С) қою, иіссіз, 10 балл,
D) орташа, 7 балл белсенділігі, ақ түсті,
Е) сирек, бөгде исі жоқ.
5. Мұздатылған ұрықты ерітуге лимон қышқылының температурасы:
А) 40-42СВ) 38-40С
С) 24-36С
D) 0С,
Е) – 196С.
6. Органолептикалық ұрықтың сапасын тексеру (сырттай қарап):
А) түрін, түсін,В) қоюлығын,
С) исін,
D) көлемін,
Е) барлық жауабы дұрыс.
7. Ұрықтың ағынға қарсы жылжуын:
А) агглютинация,В) манежді,
С) реотаксис,
D) анабиоз,
Е) құйынды.
8. Ұрықтың құрамының пайыздық көрсеткіші:
А) 25% құрғақ зат, 75% су,В) 75% құрғақ зат, 25% су,
С) 50% құрғақ зат, 50% су,
D) 25% құрғақ зат, 75% плазма
Е) барлық жауабы дұрыс.
9. Маноцервикальды тәсілмен қолдан ұрықтандыратын мал:
А) қой,В) сиыр,
С) бие,
D) түйе,
Е) мегежін
10. Орташа сиыр мен қойдың буаз болу уақыты:
А) 285 күн, 114-118 күн,В) 285 күн, 150 күн,
С) 340 күн, 150 күн,
D) 62 күн, 114-118 күн,
Е) 285 күн, 62 күн.
11. Сиырды ректальді буаздыққа тексерген кезде, қолға жатырдың тек төл жатқан мүйізі, төлдің денесі мен жатырдың карункулдары бұршақ тәрізді білінсе:
А) 2 айлық буаздықта,В) 7 айлық буаздықта,
С) қысыр жатырда,
D) 4 айлық буаздықта,
Е) 9 айлық бауздықта.
12. Патологиялық буаздық түрлері:
А) жалған,В) қосымша,
С) жатырдан тыс,
D) патологиялық,
Е) барлық жауабы дұрыс.
13. Жас бұзауларды бағып, өсіру түрлері:
А) топпен,В) енесіне теліп,
С) бокста,
D) суық тәсілмен,
Е) барлық жауабы дұрыс.
14. Температуралық шоктан ұрықты сақтандыру үшін, ертіндінің құрамындағы компанентке:
А) глюкоза, лактоза,В) жұмыртқаның сарысы,
С) глицерин,
D) азот,
Е) цитрат.
15. Желіннің функциональді қызметінің бұзылуына жататын ауруларға:
А) серозды ісік,В) гиперемия,
С) фурункулез,
D) аголактия, гиполактия,
Е) барлық жауабы дұрыс.
16. Шудың уақытында бөлініп түспеу себептері:
А) буаз малды дұрыс азықтандырмағанда,В) моционға (серуенге) шығармағанда,
С) түсікте (іш тастағанда),
D) төлдеген кезде асептика, антисептика ережелерін сақтамағанда,
Е) барлық жауабы дұрыс.
17. Ұрық алу кезіндегі жасанды қынаптың температуратурасы:
А) 40-42СВ) 38-40С
С) 24-36С
D) 60С,
Е) 16-18С.
18. Температурасы -196С, Дьюар сосудындағы сұйық азотты қолданады:
А) мұздатылған ұрықты сақтауға,В) ұрықты тасымалдауға,
С) эмбрионды сақтап, тасымалдауға,
D) лимон қышқылының ертіндісін сақтауға,
Е) барлық жауабы дұрыс.
19. Төлдеуге қолайсыз шат қуысы мына малда:
А) қой,В) сиыр,
С) бие,
D) түйе,
Е) мегежін
20. Физиологиялық төлдеу кезіндегі кезеңдері (сатылары):
А) дайындық, төлді шығару, шудың шығуы,В) толғақ, шудың шығуы,
С) күшену, төлдің шығуы,
D) төлдің шықпай тіреліп қалуы,
Е) жатырдың орнына жирылып келуі.
Еще один вопрос