Бақылау сұрақтар
Тест
1.
Мал
шаруашылығын тиімді жүргізудің басты шарты-
A)
мал азығы қорын дұрыс ұйымдастыру жəне əрбір малдың барынша өнімді болуына,
азықты неғұрлым аз жұмсап, жоғары сапалы өнім алуға мүмкіндік беретін
азықтандыру болып саналады.
Б)
азықтаңдыру
нормасының, яғни организмінің мұқтаждығының көрсеткіштерін қамтамасыз ету үшін
бір басына тәулігіне (айына, жылына) берілетін (жегізілетін) жемшөп
мөлшері
С)
малды
азықтандыру рационы малдың ас қорыту жүйесінің ерекшелігін ескере отырып,
олардың сүйсініп жейтін жемшөбінен құрастырылады
Д)
мал
мұқтаждығының барлық көрсеткішін қажетті деңгей мен сапада қамтамасыз ететін
рациоңды толыққұңды малды азықтандыру
Е)
шығынды
азайту арқылы өнім құнын арзандатып, саланың тиімділігін арттыруға жол
ашылады.
2.
Мал
шаруашылығында пайдаланылатын барлық азықтардың
түрлері
А)
жануар тектес азықтар жəне өсімдік тектес азықтар болып
бөлінеді
Б) қатты азықтар, ірі азықтар,жеңіл
азықтар
С)
сүрлем,пішен, пішендеме
Д)
минералды,дәруменді азықтар
Е)
биотехнология
мен микробиология
3.
Өсімдік
тектес азықтарға қандай азықтар жатады?
А)
Көк азық, сүрлем, тамыртүйнектiлер, қант қызылшасы, сəбiз,
ірi азықтар, сабан, шөп
ұны, пiшендеме,
концентратты азықтар
Б) Спирт
өндiрiсiнiң қалдықтары, қант қызылшасы өндiрiсiнiң
қалдықтары.
С) Ұн
өндiрiсiнiң қалдықтары, ірі азықтар, қатаң азықтар
Д)
Сiрне
немесе азықтық патока
Е)
Азықтық патока
4.
Жануар
тектес азықтарға қандай азықтар жатады
А) сүт,
уыз, көк сүт немесе майсыздандырылған сүт, пахта ,сүт сарысуы ,ет
комбинаттарының қалдықтары.
Б) Протеиндiк
толықтырғыштар, дəрумендiк қоспалар жəне антибиотиктер, минералды
азықтар.
С)
Ет
комбинаттарының қалдықтары
мен сүйек ұны
Д)
Дəрумендiк
қоспалар жəне антибиотиктер.
Е)
Минералды
азықтар.
5.
Толық
құнды азықтандыру
деп аталады.
А) Ағзаның
өмiр сүруi үшiн маңызды амин қышқылдарының толық жиынынан тұратын ақуыздар
-
Б) Шикі
протеиннің құрамына ақуыздар мен амидтер (ақуыздық емес азоттық қосылыстар)
енеді.
С) Жасұнықтың,
азотсыз экстрактивті заттар (АЭЗ) , көмiрсулар
Д) Дəрумендер
-
Е)
Малдарға витаминдер беріп азықтандыру
6.
Мал
азықтандыру ғылымының негізгі мақсаты –
А) шаруашылықтағы
мал басының қоректік қажеттілігін дəл анықтап оны толық қамтамасыз ететін
Б)
Ағзаның қажеттілігі арнайы сəйкестік көрсеткіштер арқылы белгіленіп, мұндай
азықтандыруды мөлшерленген азықтандыру деп атайды. жем – шөп мөлшерін
белгілеу.
С) Азықтандыру
мөлшеріне сəйкес азықтандыру рационы құрылады.
Д) Малды
ғылыми негізде азықтандыру оның тіршілігін қамтамасыз етуге жəне өнім өндіруге
қоректік заттар қажеттілігі мұқият ескерілуі керек.
Е) Азықтандыру
мөлшері – малдың түріне, жасына, жынысына, физиологиялық жағдайына, тірілей
салмағына жəне өнімділігіне байланысты белгіленген ағза мұқтаждығының
көрсеткіштері. М