Қорытынды тест

1.      Жануарлар гигиенасы нені оқытады?

A.    Практикалық шаралар жиынын

B.     Малды дұрыс бағуды, азықтандыруды,   малды өсіріп күтудің тиімді тәсілдерін

C.     Мал ағзасының тұрақтылығын

D.    Сыртқы ортамен байланысын

E.     Санитарлық шаралардың орындалуын

2.      Ветеринарлық гигиенаның негізгі міндеттері

A.    Экосистемалардың дамуын

B.     Биосфералардың ұйымдастырылуын зерттеу

C.     Мал ағзасының тұрақтылығын

D.    Сыртқы ортамен байланысын

E.     Қоршаған ортаның мал ағзасына тигізетін әсерін зерттеу, мал қораларының жобалық тапсырмаларын жасау,табиғи ортаның бірқалыпты сақталуын қамтамасыз ету

3.      Ветеринарлық гигиенаның зерттеу әдістері

A.    Функциональды моделдеу әдісі

B.     Жедел тәжірибе

C.     Санитариялық зерттеу,клиникалық – физиологиялық зерттеу, статистикалық, экспериментальдық

D.    Эволюциялық әдісі

E.     Гигиеналық әдісі

4.      Санитарлық тексеру әдісі

A.    Мал қораларының санитарлық жағдайын, су көздерінің санитарлық жағдайын, жайылымдар мен шаруашылық территориясының санитарлық жағдайын

B.     Мал ағзасында болатын өзгерістерді зерттеу

C.     Қоршаған орта факторларының мал ағзасына әсерін

D.    Ветеринарлық шаралар жиынын тексеру

E.     Азықтандыру технологиясын, бағып күту технологиясын

5.      Қазақстанда зоогигиена саласын дамытуға үлес қосқан ғалымдар

A.    В. А. Аликаев, В.Ф, Матусевич., Ж.Б. Мырзабеков, Қ.А.Сағындықов., А.С. Тәжібаев.,  П.Ш. Ибрагимов

B.     И.П. Павлов., С.С. Сеченов

C.     К. Дүйсенбин., Ж. Алданазарова

D.    М.С. Сәдуов., К. Дүйсенбин., Л.Базанова., Т.Несіпбаев

E.     Ж. Алданазарова., О.О. Тағаев

6.      Мал қорасында кездесетін улы газдар 

A.    Хлор

B.     Магний        

C.     Темір

D.    Калий  

E.     Аммиак, күкіртті сутегі, көмірқышқыл газы      

7.       Қиды және қи үймелерін дезодарациялау (иістерін жою) үшін қолданылатын заттар          

A.    Аммиак        

B.     Күкіртті сутегі

C.     Хлорлы әк, формалин, сөндірілген әк     

D.    Күкірт           

E.     Натрий хлориді, токсиндар

8.      Судың сапасын анықтаудың реттілігі

A.    Судағы гелминттерді анықтау     

B.     Судың химиялық және физикалық құрамын зерттеу, судың бактериологиялық құрамын зерттеу, су көздерін санитариялық топографиялық зерттеу    

C.     Титрлеу әдісі

D.    Суды залалсыздандыру әдісін анықтау   

E.     Сулардан түрлі сынамалар алу

9.       Су сапасына баға беруде санитарлық паспортта қандай мәліметтер көрсетіледі?

A.      Сулардан түрлі сынамалар алу

B.       Судағы гелминттерді анықтау   

C.       Титрлеу әдісі         

D.      Суды залалсыздандыру әдісін анықтау 

E.       Су көздерінің санитарлық жағдайы, тексеру нәтижелері, судың химиялық құрамы, судың бактериологиялық көрсеткіштері, мал арасында суға байланысты шығатын аурулардың барлық шығу жағдайлары

10.  Судың сапасын анықтау үшін су үлгілері қайдан алынады?

A.    Сарқырамалардан

B.     Құдықтан және мал астауларынан          

C.     Скважина мен астаулардан           

D.    Жер асты суының көздері, қысымды артезиан бұрғыламасы, ашық су қоймалары 

E.     Теңіз суларынан мен астаулардан

11.   Ауаның температурасын анықтауға арналған құралдар

A.    Термометрлер, жоғары және төмен өлшемді термограф, электр жүйесімен жұмыс жасайтын термометрлер          

B.     Барограф, термометр          

C.     Барометрлер, термограф    

D.    Анемометр, электр термометр      

E.     Кататермометр, психрометр

12.   Термограф бұл...

A.    Ауаның жылдамдығын өлшейді

B.     Ауа қысымын өлшейді      

C.     Ауа температурасын ұзақ мерзімде бақылау, ауа температурасын қағазға жазатын құрал,  ауа температурасын тәулік немесе жұма бойы жазып алады

D.    Ауаның ылғалдылығын өлшейді 

E.     Қорадағы ауаның салқындау жылдамдығын өлшейді

13.  Емдік рационды тағайындаған кезде ескерілетін жағдайлар

A.    Малды диеаталық азықтандырғанда аурудың себептері мен патогенезін білу, малдың жағдайы мен түлігі, тұқымы ескерілуі тиіс, малдың жасы, жынысы, қоңдылығы, өнімділігі ескерілуі міндетті

B.     Малдың азықты қай уақытта қабылдағанын     

C.     Жануардың суды қашан ішкенін ескеру 

D.    Малға картоп пен тамыр түйнекті азықтардың беруін ескеру

E.     Малдың тұқымы мен соңғы азықты қай уақытта қабылдағанын ескеру

14.   Емдік рационның қандай  түрлері болады    

A.    Жемді диета 

B.     Витаминді диета     

C.     Сарысулық диета

D.    Көмірсутектік, жемсіз диеата, белоктық және жартылай рациондық  диета, жайылымдық және азықтың белок құрамы азайтылған диета          

E.     Жайылымсыз диета

15.  Көмірсутектік диета қандай ауруларда тағайындалады?

A.    Гепатит        

B.     Бауыр циррозы       

C.     Пневмония, улану, интоксикация, кетоз

D.    Уроцистит

E.     Цистит         

16.   Жайылымдық   диета қандай ауруларда қолданылады?

A.      Улану         

B.       Өкпе, асқазан ішек жолы, бауыр мен бүйрек ауруларында   

C.       Аутоинтоксикация           

D.      Менингит  

E.       Тұяқ шірмесі

17.   Азықтың белок құрамы азайтылған диета тағайындалады

A.    Гастрит         

B.     Пневмония  

C.     Улану           

D.    Цистит

E.     Нефроз, гепатит, энтероколиттік  шіру   

18.  Диеталық азықтандыруды ұйымдастыру кезінде орындалатын ережелер      

A.    Рационға малдың тәбетін ашатын түрлі,  дәмдік сапасы да жоғары азық енгізіледі, рационға ауру мал организмі сіңіре алатын барлық қажетті қоректік заттар енгізілуі керек, организмнің қоректік заттарға деген қажеттілігіне орай асқазан мен ішектің бауырдың т.б. мүшелердің қызметі ескеріледі

B.     Интоксикацияны тудыратын заттарды пайдалану

C.     Бауыр ауруларын асқындыратын азықтар қолдану

D.    Рационға ауру мал ағзасына тез сіңірілмейтін азықтар қосу   

E.     Гипервитаминозды тудыру мақсатында азықтар қосу

19.   Азық сапасын зерттеу әдістері  

A.    Гистологиялық       

B.     Гистохимиялық

C.     Органолептикалық, физико – механикалық, химиялық, ветеринарлық – биологиялық

D.    Азықтық ірігіштігін анықтау        

E.     Титлеу әдісі

20.   Органолептикалық әдіс сипаттайды 

A.    Азық ылғалдылығын         

B.     Азықтың сыртқы көрінісі, иісін, түсін, бүтіндігін, түрлік құрамы

C.     Метал, топырақ заттардың болуын

D.    Витаминдердің болуын

E.     Минералдық қосылыстардың болуын

21.  Мал шаруашылығында жайылымды пайдаланудың қандай жүйелері қолданылады         

A.    Жақын жайылымды, байдау жүйесі        

B.     Моцион ұйымдастыру       

C.     Байлау жүйесі         

D.    Қорада ұстау           

E.     Айдамалы, тұрақты, лагерлік (алыс жайылымды)

22.  Мал қораларын жобалаудың  түрлері 

A.    Түсініктемелік жазба          

B.     Жоспардан тыс жоба          

C.     Сызба жобалары     

D.    Дербес жоба, типтік жоба, экпериментальдық жоба

E.     Гидрологиялық жоба

23.   Қора – жайдың негізгі конструкциялық элементтеріне жататындар

A.    Жарық шамдары, еден

B.     Төсеніштер   

C.     Ірге, қабырғалар, еден, төбе, шатыр, табан

D.    Қора жайға арналған құралдар     

E.     Есік пен төсеніштер           

24.    Мал қораларындағы едендердің қандай түрдері бар

A.    Монолитті едендер, ағаш едендер, құрама тор едендері, керамзитті бетон едені     

B.     Темір бетон едені    

C.     Асбест едендері      

D.    Торлы едендер        

E.     Панельді едендер

25.   Мал қораларындағы желдетудің жүйелері   

A.    Жылу алмастыру    

B.     Құрама жүйе

C.     Жартылай желдету жүйе

D.    Табиғи, механикалық, аралас       

E.     Барлық жауабы дұрыс

26.   Табиғи құбырсыз ауа алмасу жүйелері іске асады  

A.    Шахталар арқылы   

B.     Жылу алмастыру арқылы  

C.     Құрама жүйе арқылы         

D.    Энергия көзін жұмсау арқылы

E.     Терезе арқылы, көлденең орналсқан ойық арқылы, төбе саңылаулары арқылы      

27.   Мал қораларындағы жылу шығыны қандай бөліктерден тұрады?

A.    Қораны жобалау кезінде климаттық жағдайлардан

B.     Қораның қоршау жақтауларының жылулық қасиеттерін анықтаудан

C.     Сырттан кіретін ауаны жылытуға кететін жылу, қоршау жақтауларынан жоғалатын жылу, еден, астау және т.б. дымқыл беттерден шығатын судың булануына кететін жылу           

D.    Ең суық кезеңдерде қораның температурасын болжаудан

E.     Жылу жүйелерінің қуаттылығын анықтауда

28.   Қорадан қиды шығару әдістері            

A.    Арнайы қи шығарушы машиналармен шығару

B.     Механикалық, гидравликалық, қолмен шығару

C.     Саңғырық қырғыш құралдар

D.    Саңғырық қырғыш конвейер арқылы     

E.     Шахтаға салғыш қырғыштар

29.   Гидравликалық қи шығару әдісі қай мал қорасында қолданылады?

A.   Ірі шошқа кешендерінде, едендерінің торлы тесіктері бар сиыр қораларында , торай қораларында

B.  Жылқы қорасында  

C.  Қой қорасында        

D.  Түйе қорасында       

E.   Қозы қораларында

30.   Сұйық қиды тазарту мен зарарсыздандырудың жолдары

A.    Саңғырық қырғыш құралдар        

B.     Механикалық

C.     Химиялық, физикалық, биологиялық     

D.    Гидравликалық       

E.     Қолмен шығару

31.  Ветеринариялық нысандарға нелер жатқызылады

A.    Санөткел      

B.     Ұйымдастыру бөлмелері   

C.     Қора жайлар            

D.    Дезтөсеніштер

E.     Ветеринариялық емхана мен пункт, ветеринариялық зертханалар, изоляторлар    

32.    Дезинфекция жасауға жататын орындар     

A.    Жайылым жерлер

B.     Мал және құс қоралары, малды тиеу және түсіру алаңы, малды күтуге арналған заттар, ферма территориясы          

C.     Мал су ішетін ашық су қоймалары

D.    Барлық су қоймалары        

E.     Барлық жауабы дұрыс

33.   Мал өлекселерін жою тәсілдері

A.   Аурудың түріне байланысты мал өлексесін өртейді, биотермиялық шұңқырда залалсыздандырады,            ветеринариялық – санитариялық утильдеу зауыттарда өңдейді           

B.  Өлексені ашық тастайды   

C.  Өлексені жерге көміп жояды

D.  Мал өлексесін мал молаларына апарады

E.   Химиялық препараттар қолданып, өлексені көмеді

34.   Қиды химиялық зарарсыздандыру    

A.    Сәулемен зарарсыздандыру          

B.     Термиялық

C.     Формальдегидпен, аммиакпен, хлормен гидролиздеу, озондау         

D.    Биологиялық бөгеттер       

E.     Топырақ арқылы

35.  Жануарлар гигиенасы қандай ғылымдармен байланысты

A.    Биологиялық, технологиялық , клиникалық бағыттағы пәндермен

B.     Андрологиямен      

C.     Физикамен   

D.    Тұрақты даму пәнімен

E.     Генетика