Тәжірибелік сабақ тапсырмалары
Тәжірибелік
сабақ
Сүт
ұю сынағы
1)
Сүт ұю ферментінің ерітіндісін ферментке арналған нұсқауларға сәйкес дайындаңыз.
Егер сұйық фермент қолданылса, ол суда сұйылтусыз үлгі үшін
қолданылады.
2)
Көлемі 200 мл-ден кем емес мөлдір өлшеуіш стаканға 100 мл ұютуға дайындалған сүт
ыдыстан құйыңыз. Шыныдағы сүт суымауы үшін стаканның өзін сүт температурасына
дейін қыздыру үшін стақанды сол сүтпен бірнеше рет шайған
жөн.
3)
Шай қасықпен қатты араластыра отырып, сүтке 1 мл сүт ұю ферментінің ерітіндісін
қосыңыз. Бұл ретте секундомермен уақытты жазып алыңыз.
4)
Сүт ұюы (сүтте үлпектердің* түзілуі) басталатын уақытты
ескеріңіз.
*Олар
қарқынды араластыру кезінде сүт кіретін стақанның қабырғасында байқалады,
сонымен қатар араластыру кезінде сүттің тұтқырлығының өзгеруін сезінуіңіз
мүмкін.
5)
1 кестедегі мәліметтерді толтырыңыз
6)
Формула бойынша ірімшік жасау үшін алынған сүт мөлшерін ұюға қажетті сүт ұю
ферментінің ерітіндісінің мөлшерін есептеңіз.
ұю
сынағы үшін алынған сүт көлемі, мл |
Коагуляция
уақыты (сүтте үлпектердің пайда болуының басталуы), сек |
Коагуляция
сынағы үшін алынған ұю
ферменті ерітіндісінің мөлшері, мл |
Камембер
ірімшігі үшін қажетті ұю уақыты, мин |
Ірімшік
жасау үшін алынатын сүт мөлшері, мл |
Сүт
ұю ферментінің паспорттық сипаттамасы |
Коагуляциялық
сынамадағы сүттің температурасы (ірімшік жасауға арналған сүттің
температурасына тең), ºС | |
Оңтайлы
температура, ºС |
Оңтайлы
температурадағы коагуляция уақыты, мин. | ||||||
A |
B |
C |
D |
E |
F |
G |
H |
100 |
1 |
30 |
32 |
*2400
– секундпен көрсетілген G ұяшығының мәні
Ірімшік
жасау үшін алынған сүт мөлшерін коагуляциялау үшін қажетті сүт ұю ферментінің
ерітіндісінің мөлшері (V), мл:*2400 – величина ячейки G, выраженная в
секундах
V= |
BxCхExFxG ___________ 2400хAxDxH |
Есептеу үлгісі
ұю
сынағы үшін алынған сүт көлемі, мл |
Коагуляция
уақыты (сүтте үлпектердің пайда болуының басталуы), сек |
Коагуляция
сынағы үшін алынған ұю
ферменті ерітіндісінің мөлшері, мл |
Камембер
ірімшігі үшін қажетті ұю уақыты, мин |
Ірімшік
жасау үшін алынатын сүт мөлшері, мл |
Сүт
ұю ферментінің паспорттық сипаттамасы |
Коагуляциялық
сынамадағы сүттің температурасы (ірімшік жасауға арналған сүттің
температурасына тең), ºС | |||
Оптимальная
температура, ºС |
Время
свертывания при оптимальной температуре, мин. | ||||||||
A |
B |
C |
D |
E |
F |
G |
H | ||
100 |
15 |
1 |
30 |
12000 |
35 |
40 |
32 | ||
V= |
15x1х12000x35x40 ___________ 2400х100x30x32 |
=
1,09 мл (орташа
1,1мл) |
|||||||
Жауабы:
Сүтті коагуляциялау үшін 1,1 мл фермент ерітіндісі қажет.